Print Page   |   Contact Us   |   Report Abuse   |   Sign In   |   Register
Community Search
Project Excellence Awards 2015
Share |

 

  

 

With Gratitude


The LDCA applauds the construction industry, its leadership and its members; for a job well done.  

We spend an evening celebrating and recognizing the accomplishments of projects

that have been designed and built through teamwork, fortitude and commitment to the community.  

Our generous sponsor contributions have made our celebration vision a reality. 

On behalf of the LDCA Board of Directors, the Project Excellence Awards Committee

and the Association members we thank-you for supporting our 2015 Gala Awards

and the construction community in which we all thrive. 

 

You are truly appreciated!

 

Gold Sponsors:


Mercedes-Benz London
Stevenson & Hunt Insurance Brokers Limited confirm name

 

Bronze Sponsors:


Dow Chemical Canada ULC
Dietrich Steel Ltd.
Form & Build Supply Inc.
Hayman Construction Ltd.
J.M.R. Electric Ltd.
K&L Construction (Ontario) Ltd.
LIUNA Local 1059
Lafarge Canada Inc.
Pro Electric Ltd.
W. R. Meadows

 

 

Project Excellence Awards Committee

Barry Hass
Form & Build Supply Inc.
Greg Rea
Form & Build Supply Inc.
Brian Hayman
Hayman Construction Inc.
Jeremy Sleeman
The Graff Company ULC
Dave Jackson
Total Laminating Products Limited

The LDCA would like to thank the Project Excellence Awards committee members for all of the hours they invested in bringing the Awards to fruition.

Your dedication to the Association and the industry is recognized and appreciated in this great evening!

 

 

Project Excellence Awards Judges

Bruce Duncan FCSC, CSI International Sales Manager
American Hydrotech, Inc.
Andrew Lockhart March MRAIC 
Montgomery Sisam Architects Inc.
Clive Thurston President
Ontario General Contractors Association
Shelia Zsoldos Paralegal
Zsoldos Consulting

A very special mention of thanks to our distinguished panel of judges .

Your time and dedication made it possible to celebrate the outstanding work of our members

and the teams of people who collaborated to design and build these projects.

The judges offered invaluable perspectives on the award submissions resulting in a thorough review of all entries

and an extensive collaboration to determine this evening’s winners.

Without their collective and distinct expertise this evening would not be possible!

 
 
 

Nominated Projects for the 2015 Project Excellence Awards 

 
 
 

 

The Highland County Club Upper Lounge  Addition was designed overtop of the existing patio to give  members and guests a  comfortable and scenic  area over looking the 9th green. 

 

Structural work was required over the bar along with tie-ins to existing facility, all while leaving the club operational. 

 

An elevator shaft had to be constructed right next to the main entrance of the club.  Some shoring was required to be added to allow for this construction to move forward. 

 

Temporary partitions were installed so members could utilize the club keeping the facility operational. 

Since completion of the project, the facility has maximized event bookings and increased  the overall member experience.

 
 

 

   

3M Canada implanted a physical transformation to their Canadian Headquarters in London, Ontario, involving renovations to their existing office facilities, as well as adding a 37,000 sq ft. addition.

The 3M expansion was designed to blend with the existing facility while also infusing a modern, sustainable and flexible design with diverse collaborative

work areas and roof top patio.

The key innovative design concepts used as part of the 3M expansion project included the use of 3M’s 3015 AVB as a basement waterproofing solution, which was the first trial use in Canada.

 
 

  

  

The Carpenters’ District Council of Ontario UBCJA & UBCJA Local Union 1946 Building Corporation built a state-of-the-art 25,000 sq ft training and administration centre.

It is a two-storey steel and wood framed structure with curtain wall, composite panels and precast wall panels with several feature wood elements highlighting the quality craftsmanship of the Carpenters’ union members. The interior of the building includes offices, classrooms, training centre, and a fitness area.

The New Training Centre was designed to provide the best tools and practices available so that the Carpenters are able to perform their job safely and to the highest standards.

 
 

  

 

Mercedes-Benz is a 35,000 sq ft state of the art Automobile Sales and Service facility. The building was designed to meet the operational requirements of the Finch Auto Group and based on the image concept provided by Mercedes Benz. The building includes: a 24 car showroom, 20 vehicle specialized service garage and office areas.
Mercedes Benz Canada subsequently directed their Brand Image Consultant to use this London facility as a model for the new Canadian dealership design and image program.
The project construction was completed in 6 months. This fast tracked construction required aggressive and detailed construction scheduling and management to complete.

 
 

 

  

The construction of and revitalization to a 1,000 sq ft field house within an established community of London, supports patrons and visitors to the neighbourhood playground and sports fields of St. Julien Park.
Innovative and new man-made stone materials flank the façade and draw attention to the architecture and beauty of the building.
Glulam timber beams were used for main structural support and beautiful aesthetics. Helical piles were used for structural support and bearing capacities due to poor soil conditions.
Environmental testing performed prior to and during construction ensured methane gas levels remain nil for local residential safety.

 
 
 
This new LEED Silver facility is a 8,165 m2 four-storey long term term care facility located in London, Ontario. The major characteristic of the existing site is the significant change in grade along Highbury Avenue. Dropping over 7 meters from the high point to the south to the low point at the north, the topographical changes created a requirement for extensive sheet piling to maintain the roadway during construction. 

The construction consisted of substantial cut and fill of existing soils along with the installation of numerous steel piles. Poured concrete grade beams and foundations are supported on the piles and connected with a floating concrete slab. The concrete slab is unique in the way it is designed to support itself and occupants should the subgrade material further decompose and sink.
 

 
 
Located on the site of Parkwood Hospital, this five-storey LEED Gold new mental health facility will promote and support the rehabilitation model of care adopted by the Province. The building was situated to create a quad which is supported by a large green common area which will become a central lawn shared by all residents, staff and public of Regional Mental Health, Parkwood and Western Counties.

From waste management to indoor air quality, a great deal of attention was paid to ensuring that all aspects of the LEED checklist were followed and the credits were received. This also included the requirement to have 75% natural daylight entering the building. The result of which has imbued the facility with daylight in all corners of the facility. 

  

 

  

 

This 23,000 sq ft custom build was designed to accommodate ATS Healthcare and its needs in the pharmaceutical industry.     

      

Features include security access, refrigeration systems equipped throughout the facility and an interior  mezzanine for second floor offices.

 

Constructed of white freezer panels on the exterior and a red structural statement piece in front, this building was designed and built solely ATS Healthcare.

 

 
 


 

    

This project included the construction of 2 pre-engineered steel commercial/industrial buildings for a private client.

The intent of these 15,000 sq ft and 19,900 sq ft buildings is to house warehouse and showroom facilities for industrial building products.

Superior finishes include hardwood doors and framing showcasing the projects quality and craftsmanship. This project was performed per COR safety standards.

 
 

   

 

This construction management contract comprised of redeveloping an existing facility to incorporate a Retail Outlet, Canadian Corporate Head Office and Distribution Facility.
The project consisted of a 15,000 sq ft steel mezzanine installation to separate the lower retail area from the upper office area. The retail space consisted of a 13,000 sq ft tenant fit-up. The office component encompasses 17,000 sq ft including meeting rooms, open and closed offices and a fitness centre. The distribution warehouse includes a shipping office, and office space.
Additionally, there was significant mechanical/electrical upgrades to the 350,000 s q ft warehouse, to allow for the full racking system.

 
  

 

   

 

The Power Plant expansion is a large addition to the existing Power plant on Commissioners Rd in London. The expansion will provide a source of steam and electricity for District Energy Customers (such as St. Joseph’s Health Care and LHSC).
The expansion was designed to house an 80,000 lbs-per-hour steam boiler to increase the plant’s steam generating capacity. It also incorporates space for: a gas turbine, a central control room, administrative offices, and other work spaces.
The steam is piped through the rear of the expansion, and routed to the existing Parkwood Hospital, and the Regional Mental Health Care Facility.

 
  
  This long term care facility incorporates a variety of spaces to serve residents, including library, chapel, dining spaces, theatre room, therapy rooms and day program rooms.

The building houses 128 beds for residents as well as supported spaces for staff, including offices, medicine and supply rooms, nurse call stations and laundry facilities.

Exterior wall construction is concrete block with sprayed insulation and a mixture of stone and brick veneer.

Curtain wall glazing emphases the northeast corner of the building facing Highbury Avenue and a covered entrance way made of composite metal panels was designed to address pedestrian access from the street.

 
 

  

  

The Student Life Centre will become the social hub of campus life, fostering formal and informal interactions and providing a physical framework for collaboration, study and play.

The 38,000 sq ft building integrates two outdoor building spaces, the student life plaza and courtyard with the program areas including, the learning commons, café, student lounge, theatre, games mezzanine, student council offices and meeting rooms.

This project encompassed exceptional high quality and highly detailed finishes including: limestone cladding, copper cladding, and extension use of glazing.

 
 

  

 

Mary Wright Public School is designed to accommodate approximately 550 students in 21 classrooms.

The two-storey includes the typical supporting facilities, a gymnasium, change rooms, administrative space, library, and a computer lab.

The building was designed as a consolidation project, combing the student populations from two existing schools. The facility was constructed to allow for future expansion, with a windowed corridor that can be easily expanded into additional classroom space.

The project involved an accelerated construction timeline wherein workmanship and quality could not be compromised.

 
  

  

 

The Brescia all female residence is a 300 bed facility for students and includes a Marche area for food and beverages.

During the summer months this area is also intended for wedding banquets and room rentals.

This is a green building with a future green roof at Marche. The facility also features in-floor heat in the Marche and outside sidewalks.

During construction an elevator strike took place causing Hayman Construction to modify the building plans so the residence could open on schedule with no elevators.

Major changes were also made to the dining room area which meant various parties had to work diligently to achieve opening deadlines
.
 
 

  

 

The redevelopment of the 1922 Physics and Astronomy Building includes programming and planning exercises to help the University accommodate this growing area of study.

The existing courtyard was enclosed to create a dynamic four-storey student and faculty commons for science display, celebration and collaboration to help bring all occupants closer together.

This project was completed in phases, portions of buildings not under construction remained not occupied; separation of work area and public areas was important.

The character and details of the original building were maintained while a whole new internal structure was inserted to make a leading edge facility.

 
 

  

 

This new school is the first significant construction in a newly developed residential area.

This large 13,207m2 building was broken into a number of variously sized masses, responding to the programmes within.

The project has been specifically recognized for its masonry. The school was designed with a large curving feature wall that fronts the building, with brick and pre-cast sills throughout its exterior cladding. Brick veneer was also used for the interior of the school.

The building’s chapel anchors the front façade and the most dominant feature is the courtyard, centrally-located to bring natural light deep into the school and to serve as an outdoor gathering space. This space glows during evening events.

 
 

  

 

Located on the site of Parkwood Hospital, this five-storey new mental health facility will promote and support the rehabilitation model of care.

The 451,022 sq ft building is a post disaster concrete structure clad with brick, stone, glass curtain wall and aluminum panels.

This complex will operate 154 in-patient beds as well as out-patient clinic with a full basement and tunnel connecting to Parkwood Hospital and the parking garage.

The design symbolizes the client’s healing journey which includes three main components: a “house”, “neighbourhood”, and “downtown”, which represents patients’ transition towards recovery.

 
 

  

  

The new Ivey School of Business is the gem of Western University. The building consists of 20 classrooms, 112 offices, 52 student workshops, 36 staff meeting rooms, 9 conference rooms, 190 seat dining pavilion, two-storey library, centre courtyard along with multiple lounges and work areas.

Through the use of natural material and modern design, the school greatly compliments the campus. Sand-blasted Douglas Fir is the typical choice of wood throughout, while oil-finished walnut wood is used in all classrooms.

French and Algonquin limestone line the floors and exterior of the building. Light flows through the building by the way of the continuous glass curtain wall, which surrounds the centre courtyard.

 
  

  

 

The 230,307 sq ft facility assists patients in their personal journey towards recovery.

This facility was constructed in 25 months and was a heroic effort by a committed design and build team.

The site was offered many natural attributes which were taken advantage of. The landscaping throughout the Centre is extensive and varied. Instrumented in the design are views and daylight. Almost every room is provided with a window to the exterior or the three-storey sky lite atrium. The atrium provides beautiful natural light that penetrates to the buildings core.

The five inpatient units have dedicated secure that connect visually to the adjacent landscape.

 
  

  

 

This facility was built to combine two existing court facilities - the Superior Court of Justice and the Ontario Court of Justice - within one location. The consolidated courthouse also incorporates the historic Elgin County Courthouse and Land Registry Office into the new build.

This project included a beautiful restoration of the 1853 heritage courthouse, a LEED Gold design, state-of-the-art technology, security, energy efficiency, health indoor environments, enhanced interpretation facilities and barrier-free accessibility in its 8 courtrooms and 3 conference rooms.

The heritage component of this project provided a complex and rewarding construction experience which led to the use of non-conventional materials that allowed any future modifications to respect the important heritage.

more Calendar

2017-12-02 » 2017-12-03
Business Cares Food Drive

Commend Your Crew!

Membership Management Software Powered by YourMembership  ::  Legal